Selamlar,

Motorsiklet benim gibi bazı arkadaşlarımın hayali olabilir. Bu hayali engelli olduğumuz için yine bazı noktalarda gerçekleştirme imkanımız bulunmuyor.

Özellikle Otopedik engelli olan arkadaşlarım yeni B ehliyetleri ile 2 tekerlekli araç kullanamaz kodunu alıyorlar. (Verilmeyen istisnai arkadaşlarda varmış ama istisnalar kaideyi bozmaz diyorum) Bu durumda motorsiklet kullanamıyorlar.

Aynı zamanda ortopedik engelli olmayan arkadaşlarım yine motorsikler kullanmak için, ihtiyaçlarına göre A1/A2 ve A ehliyetlerini almaları gerekiyor.

Bu durumda hiç ehliyet alma sürecine girmeden ve ehliyet alamayacak benim gibi arkadaşlar içinde bir nebze motor hissini yaşatan kaskınızla dolaşabilecğeiniz seçenekler var.

A- Quadro 3-4

Mevzuat sistemimiz yan yana lastik arası iz açıklığı belli bir limitten uzun araçlara otomobil tanımını veriyor. Bu tanımı alan araçda direk B ehliyet ile kullanılabilir hale geliyor. Ruhsatta motorsiklet yazıyor ancak L5 sınıfı şeklinde belirtildiği an siz B ehliyet il kullanabiliyorsunuz.

Bu motor markası 3 ve 4 tekerli bu şekilde motorlar üretiyor. Kullananlar aynı motor havasını aldıklarını söylüyorlar. Hem de 3-4 tekerin verdiği konforla sürüş emniyeti daha da artıyor.

3:







4:







B-ATV:

Herkesin bildiği 4 tekerlekli genelde asfalt değilde arazi koşullarına yönelik üretilmiş araçlar. Bu araçlar Offroad ve Onroad şeklinde ayrılıyor. Offroad a plaka alamıyorsunuz ve trafiğe çıkamıyorsunuz.

Bu araçlar trafiğe 2 şekilde kaydedilebiliyor:

1-L5 Motorsiklet: Yukarıda bahsettiğim gibi, aynı motorsiklet kurallarında hız sınırında ve vergi/muayene süreçleri uygulanıyor. B ehliyetle kullanılıyor.

2-T3 Traktör: Evet yanlış duymadınız bu araçlar bazı ülkelerde traktör olarak kullanılıyor ve buna uygun üretiliyor. Bu yüzden mevzuatımızda bu araçların tescilinde traktör olmasına imkan veriyor. Bu şekilde tescilde yine B ehliyetle kullanabildiğiniz gibi Traktör olmasının en büyük avantajı alırken ÖTV gibi, ve MTV gibi vergilerin olmaması...
Muayenesi 3 yılda 1, sadece trafik sigortasına cüzzi bir miktar ödeyip trafikte istediğiiz gibi dolaşıyorsunuz.

Bu tescilin 2 negatif yönü var: Traktör tescilindeki araçlar otobanlara giremiyor. Ve hız sınırları düşük. Ancak hız sınırı konusunda zaten bu araçların hıza yönelik değilde arazi ve zor yol koşullarına göre yapılması sebebiyle çok önemsenmeyebilir. (Zaten Araçların neredeyse tamamında 60 km hız sınırlayıcı oluyor. Bunu açtırmak için beyni fabrikaya gönderip yazılım değiştirmeniz falan gerekiyor.)





C-UTV:

ATV, All-Terrain Vehicle yani tüm yol koşullarına uygun tasarlanmış araçlar olarak adlanırken, UTV'ler Utility Vehicle ismi ile daha çok asfalt yani trafik şartları için tasarlanmış araçlar oluyor.

Bu araçlarda 4 tekerlekli. Ancak ATV'lere göre en büyük farkları çelik barlarla korunan üst karoserleri ve bildiğiniz otomobillerdeki gibi direksiyon sistemi diyebiliriz. Ayrıca bu araçlarda emniyet kemeri de var.

Bu araçların sistemleri küçük araçları andırıyor. Yan yana 2 kişi oturma kapsiteleri var. Ufakda olsa açık bagajları var. Ve 4x4 özellikleri ile çok rahatlıkla tüm yol koşullarının üstesinden gelebilir durumdalar.

Bu araçlar ATV'lere göre biraz daha pahalı olsa da motorsiklet olumsuz hava şartları zorluklarını neredeyse hiç yaşatmıyor diyebiliriz. Araç içine eklenebilecke ek opsiyonlarla, en zorlu kış şartlarında bile kolaylıkla kullanabilirsiniz. (Araç gibi yanlarını kapatabilir, içine ufak kalorifer bile ekleyebilirsiniz.)

Bu araçlarda ATV'lerde ki gibi L5 Motorsikler ve T1 Traktör(ATV'lerde T3) olarak tescil ettiriliyor. Ve yukarıda yazdığım durumlar bu araçlar içinde geçerli oluyor.


D-Motosiklet Şemsiyesi:


Motorsiklet Şemsiyeleri Kullanımı

Motosiklet Şemsiyeleri  Çin gibi ülkelerde uzun zamandır üretilmekte ve bu ülkenin insanları tarafından uzun zamandır kullanılmaktaydı. Ülkemizde de bir kaç meraklı motorcu sadece kendi motorlarına uyan demir kafesler yapsa da , kullanım olarak hantal bir yapıda olduklarından ve ruhsata işlettirme gibi dertleri olduğundan dolayı fazla bir yol katedememiştir.

Motorcuları en çok yoran, gıcık eden , perişan eden , kazalara sebep olan, özellikle motor kuryelerin en büyük ızdırabı olan aslen nimet olan yağmurlar ve öndeki araçlardan, yandan geçen araçlardan sıçrayan toz duman çamurlardır.

Evet, sizin için nimet saydığınız, yaşamın gerekliliği için gerekli olan suyun devir daimi olan yağmurlardan sıkılan fakat olmazsa da olmaz olan yağmurlar.

  • Kask ile mont arasında kalan boyun bölgesinden giren soğuk rüzgar. Hangi motorcu montu olursa olsun mutlaka yaşanılan hadiselerdendir. Göğüs hastalıkları bizi bekler.
  • Yine kask ile mont arasındaki boyun bölgesinden giren yağmur suları... Nefret ettirir.
  • Seyir halindeyken öndeki araçların toz bulutu halinde sıçrattığı sular... Bol bol küfrettiğiniz, küfür ede ede ilerlediğiniz o anlar.
  • Aşırı şiddetli yağmurlarda kask camının buğu tutması , kapatılamayan kask camları ve kafanın bir şekilde ıslanması... Etmediğiniz küfürler kaldı mı? Hele ki salak araba şoförlerine! denk geldiğinizi de hesaba katın. Her yağmurda onlar (Salak Şoförler!) sizi bekliyor olacak.
  • Tüm bunlardan sonra kask içindeki koruyucu petlerin de ıslanması sonucu o kaskın ıslak ıslak giyilememesi ve yine kasksız sürüş tehlikesi. 
  • ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ HEM ISLANMAYIP HEMDE GÜNEŞİN KEYFİNİ ÇIKARABİLECEK.